بانوی محراب

بانوی محراب

نامش آشناست. از هر که بپرسی او را می شناسی یا نه، قاطعانه می گوید: بله! شاید تعریفها از شناختن فرق کند، اما به نظر کمتر کسی هست که او را بیشتر از یک نام و چند روایت می شناسد. شاید حتی بیشتر از این حد بدانیم، اما از کنارش به سادگی رد شویم.

مثلا همه می دانیم که چه افتخار بزرگی است که یک سوره از قرآن به نام اوست، یا اینکه در همین سوره خوانده ایم که برایش غذای بهشتی می آمد (1) یا به او وحی می شد (2)، اما شاید ندانیم که چه اندازه انسان باید تلاش کند تا در سنی حدود 13 تا 15 سالگی، همه ی این افتخارات نصیبش شده باشد. یا اینکه چقدر باید ظرفیت وجودی اش بالا باشد تا در این سن کم، وحی را درک کند. شاید فکرش را هم نکرده باشیم که در جامعه ی یهودی آن زمان، که هیچ جایگاهی برای زن قائل نبودند، ورود به مراسم نماز روحانیون، چه جرأتی می خواسته (3). یا چقدر باید جایگاه او با دیگران در کل تاریخ متفاوت باشد تا تنها فردی بشود که بدون همسر، صاحب فرزند شده است؛ صفتی که به فرموده ی امام باقر (علیه السلام) سبب تقدم او بر همه ی جهانیان است (4). و احتمالا فکرش را هم نکرده ایم که تمام مدت بارداری را تنها و با نگرانی سپری کردن، چقدر برای هر کسی سخت خواهد بود، چه برسد به دختری نوجوان.

مریم مقدس (سلام الله علیها) از جمله زنانی است که تاریخ بشریت را تحت تأثیر قرار داد. کسی که قرآن مجید، او را نمونه ای برای کسانی که ایمان آورده اند نامیده (5) و صفتهایی را برایش به کار برده است که او را قطعا از اهالی بهشت می کند. شخصی که فرشتگان با او سخن می گفتند و او را ستایش می کردند.(6) زنی که طبق فرموده ی امام باقر (ع) از کسب و کار بی نیاز شد تا فقط در محراب عبادت بنشیند و بندگی کند. (7) البته شگفت انگیز نیست که خداوند از بنده ی خالص خود، چنین پذیرایی کند!

متأسفانه تحریفها و خرافاتی که درباره ی زندگی حضرت مریم (س) وجود دارد، اطلاعات موجود را شبهه ناک کرده است. به همین دلیل چندان اطلاعات دقیقی از چگونگی زندگی ایشان در دسترس نیست و تنها می توان به آنچه قرآن درباره شان بیان کرده است اکتفا نمود. هرچند همین چند آیه هم، به خوبی مقام واقعی این بانوی قدیسه را نشان می دهد.

امام صادق (ع) فرمود: «خدا مریم را برای ذریه پیامبران برگزید (پیامبران پس از خود) و هر چیز زشتی را از او پاک گردانید و او را بر همه زنان زمان خود برتری داد . پس از برگزیدن وی، فرشتگان به او گفتند: اکنون در برابر پروردگارت، خضوع و سجده و رکوع به جای آور و این در حقیقت، شکرانه ای در برابر آن نعمت بزرگ بود». (8)

پی نوشت:
1.      سوره ی آل عمران، آیه 37
2.      خداوند در موارد مختلفی با مریم (س) سخن گفت و دستوراتی به او داد. مثلا
3.      سوره
4.      امام باقر (ع) درباره آیه 42 آل عمران می فرماید: «برگزیدن حضرت مریم (س) از دو جهت است:

1- پذیرفتن و برگزیدن او برای بندگی، فرستادن رزق بهشتی برای او، بی نیازی از کسب، پاک گردانیدن از هر ناپاکی و در نهایت، معصوم قرار دادن او . یعنی او را از نسل پیامبران برگزید که در گناهکاری پدران و مادرانش، هیچ احتمالی نیست .
2 – فرستادن فرشتگان به سوی او، هدایت وی، اعطای کرامت های گونه گون به او و بالاتر و مهم تر از همه اینکه، حضرت عیسی (ع) را بدون پدر به دنیا آورد و این، سبب تقدم او بر همه جهانیان است . (المیزان، ج 6، ص 5)

5.      سوره تحریم، آیه 12
6.      سوره آل عمران، آیات 42 و 45
7.      حدیث امام باقر (ع) درشماره 4
8.      تفسیر نمونه، ج 2، ص 410

پژواک

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

ویژه های سایت
نتایج قرعه کشی مسابقه عید غدیر خم 1401 + جواب مسابقه

نتایج قرعه کشی (مسابقه پیامکی سایت تاظهور به مناسبت عید غدیر خم 1401 ) + جواب مسابقه باتشکر از کلیه شرکت کنندگان عزیز قرعه کشی  (مسابقه پیامکی سایت حدیث کده به مناسبت غدیر 1401)  انجام گردید که شماره برندگان به شرح زیر می باشد : سوال و جواب مسابقه به …

غدیر
مسابقه بزرگ پیامکی عید غدیر 1401 سایت حدیث کده

مسابقه پیامکی سایت حدیث کده به مناسبت عيد غدير خم 1443 / 1401 سایت تا ظهور به مناسبت عيد غدير خم 1443 / 1401 اقدام به برگزاری مسابقه می نماید. برای شرکت درمسابقه به یک سوال زیر پاسخ دهید. به شرکت کنندگانی که پاسخ صحیح را ارسال نمایند به قید …

ویژه های سایت
برنده خوش شانس مسابقه پیامکی عید غدیر خم 1396

برنده خوش شانس مسابقه پیامکی عید غدیر خم 1396 جایزه سفر خانوادگی به مشهد مقدس شماره تماس برنده : 6367***0933 باتشکر از همه ی شرکت کنندگان