الغدیر(شعرای غدیر در قرن اول هجری{حسّان بن ثابت})

اولین قصیده ای که در مورد واقعه غدیر سروده شد توسط حسّان بود که شعر ذیل است :

ینادیهم یوم الغدیر نبیّهم              بخّم واسمع بالرسول منادیا

فقال فمن مولاکم و نبیّکم           فقالوا و لم یبدوا هناک تعامیا

الهک مولانا و انت نبینا                ولم تلق منّا فی الولایة عاصیا

فقال له قم یا علی فانّنی           رضیتک من بعدی اماما و هادیا

فمن کنت مولاه فهذا ولیه           فکونوا له اتباع صدق موالیا

هناک دعا اللهم وال ولیّه            و کن للذی عادی علیا معادیا

یعنی :پیامبر روز غدیر در وادی خم به انان ندا داد به ندای رسول خدا گوش کنید .پس فرمود چه کسی مولا و نبی شماست؟ و ایشان نیز هیچ یک حق را انکار نکردند و به صراحت پاسخ دادند مولای ما همان خدای توست و تو پیامبر ما هستی و تو در فرمانبری ما تا کنون هیچ عصیانی ندیده ای. پس پیامبر به علی فرمودند:ای علی برخیز! من از اینکه تو امام وهادی بعد از من باشی خرسندم.پس هرکه من مولای اویم علی مولای اوست و بر شماست که پیرو راستین او باشید .انجا بود که پیامبر دعا کردند : خداوندا دوست بدار دوست دارش را و ان را که با علی دشمنی کند دشمن بدار.

این شعر بین صد هزار یا بیشتر از مسلمین خوانده شد که در میان انها از خطبا و سخنوران عرب و خود پیامبر وجود داشتند و پیامبر شعر حسّان را تایید کردند و او را ستایش کردند و فرمودند : ای حسّان تا زمانی که با زبان خود ما اهل بیت را یاری کنی مویّد به روح القدس باشی.{چون حسّان در اواخر عمرش از پیروی از امام علی علیه السلام منحرف شد و پیامبر در این مورد خبر از غیب دادند و فرمودند تا هر زمان که ما اهل بیت را یاری کنی!!!}.

شیعه و سنی حسّان را فردی راستگو میدانند و از انانند : سجستانی , خوارزمی , سیوطی , شیخ صدوق , شیخ رضی , شیخ مفید و…

حسّان غیر از این سروده اشعار دیگری هم در مورد امام علی علیه السلام سروده و در دیوان خود اورده که به مرور زمان مورد تحریف و دستخوردگی قرار گرفته است که برای دیدن اشعار محذوف به کتاب الغدیر مراجعه کنید. در اخر شعر دیگری از حسّان را نقل می کنیم :

من ذا بخاتمه تصدّق راکعا              واسرّها فی نفسه اسرارا

من کان بات علی فراش محمد        ومحمد اسری یوم غارا

من کان فی القران سمّی مومنا       فی تسع ایات تلین غزارا

در بیت اول به کرامت و بخشش حضرت امیر که در رکوع انگشتری صدقه دادند اشاره می کند و در بیت دوم به یوم المبیت که حضرت علی علیه السلام در جای پیامبر خوابیدند و پیامبر به مدینه رفتند و مشرکان نتوانستند پیامبر را بکشند اشاره کرده و در بیت سوم به 9 ایه ای اشاره میکند که در شان امام علی علیه السلام است که این ایات بعدا ذکر خواهد شد.(( ضمنا در اواخر عمر حسان کور شده بود و پیرو عثمان شده بود که قبلا به پیش گویی پیامبر در این مورد اشاره شد))

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

کتاب الغدیر
2
الغدیر(اشنایی با کمیت)

کمیت 10 خصلت داشت که هیچ شاعری نداشت: سخنور بنی اسد, فقیه شیعه, حافظ قران, دارای دلی استوار و محکم, کاتبی خوش خط , نسب شناس ,  اهل مناظره و مجادله علمی , تیر اندازی ماهر , اسب سواری شجاع , بخشنده و پایبند به دین. کمیت دارای زندگی مذهبی …

کتاب الغدیر
الغدیر(کمیت بن زید)

قصیده میمیه از هاشمیات من لقب متیّم مستهام                            غیر ماصبوه ولا احلام چه کسی است برای دلی که به خاطر عشق برده و سرگردان شده است به جز عشق و ارزوها صاعد غلام کمیت میگوید :ما بر ابو جعفر محمد بن علی علیه السلام وارد شدیم و کمیت این قصیده …

کتاب الغدیر
الغدیر(شعرای قرن دوم{کمیت بن زید})

کمیت قصیده ای سروده که معروف به هاشمیات شده است.این قصیده از بهترین قصاید کمیت است.چنانچه نگارنده کتاب الحدائق الوردیه تصریح کرده که این قصیده به 587 بیت می رسد ولی دست انتشار که امین بر امانتهای علم است در چاپ ان کوتاهی کرده و بسیاری از ابیات ان را …