سریه عبیده بن حارث – سال دوم هجرى قمرى / ۱ ربیع الاول
سریه عبیده بن حارث – سال دوم هجرى قمرى / ۱ ربیع الاول
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله براى تعقیب کاروان هاى قریش و حرکت هاى ایذایى بر ضد مشرکانى که براى جان و مال مسلمانان مکه و پیروان دین اسلام، احترامى قائل نبوده و آنان را از خانه و کاشانه خویش دور ساختند و دارایى هایشان را به تاراج بردند، اقدام به رزمایش هاى نظامى و قدرتى نمود.
آن حضرت، به قصد یکى از کاروان هاى قریش که میان شام و مکه، بازرگانى مى کرد، پسر عمویش عبیده بن حارث بن عبدالمطلب را در رأس شصت و یا هشتاد رزمنده مسلمان که همگى از گروه مهاجران بودند، اعزام کرد.
عبیده بن حارث به سوى ساحل “دریاى سرخ”، که محل عبور کاروان هاى شام به مکه و بالعکس بود، روان شد و در “رابغ”، که در ده میلى “جُحفه” قرار دارد، به کاروان قریش رسید. سرپرست کاروان، “ابوسفیان بن حرب” و به روایتى “عکرمه بن ابى جهل” و به روایت دیگر “مکرز بن حفص” بود. تعداد کاروانیان به دویست نفر بالغ مى شد.
از میان مسلمانان، “سعد بن ابى وقاص”، تیرى به سوى کاروان قریش رها کرد. روایت شد که وى داراى تیردانى بود که بیست پیکان تیر در آن، جا مى شد و هر گاه، هر یک از آن ها را به مقصدى رها مى کرد، به هدف اصابت مى کرد و هیچ گاه تیرش به هدر نمى رفت. وى نخستین مسلمانى بود که در راه اسلام تیرى رها کرد.
اما به غیر از این مورد، میان دو طرف، درگیرى و نزاعى به وقوع نپیوست و هر کدام به شهرهاى خویش برگشتند. گرچه در این سریه، جنگى میان دو طرف روى نداد، ولیکن دلیرى و جسارت رزمندگان اسلام در تعقیب مشرکان قریش، در آن سرزمین دور دست، آثار خویش را بر جاى گذاشت و مشرکان مکه را با پدیده تازهاى به نام نظام و حکومت اسلامى روبرو گردانید و رعب و وحشتى در میان آنان برانگیخت. در تاریخ این سریه، اتفاقى میان تاریخ نگاران نیست.
واقدى، آن را در ماه شوال، هشتمین ماه هجرت پیامبر صلی الله علیه و آله به مدینه منوره(۱) و مؤلف کتاب “الاستیعاب”، آن را در ماه ربیع الاول سال دوم هجرى و نخستین سریه اسلامى دانستهاند.(۲) در کتاب المحبر گفته شد که این سریه، در نخستین روز ربیع الاول واقع گردید.(۳)
پی نوشت
(۱). المغازى ،ج ۱، ص ۱۰٫
(۲). الاستیعاب، ج ۳، ص ۱۰۲۰٫
(۳). المحبر، ص ۱۱۶٫