میزان فطریه از نظر 6 مرجع تقلید

میزان فطریه از نظر 6 مرجع تقلید

میزان زكات فطره امسال، از سوی 6تن از مراجع تقلید شیعیان اعلام شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، حضرات آیات وحید خراسانی، موسوی اردبیلی‏‌، صافی گلپایگانی، صانعی، مكارم شیرازی میزان زكات فطره امسال را اعلام كردند.
میزان زكات فطره این 6مرجع تقلید به شرح ذیل می باشد:
آیت الله وحید خراسانی؛
سه كیلو گندم برای كسانی كه قوت(خوراك) غالب مصرفی آن ها نان باشد برای هر نفر، یا معادل 2هزار تومان؛ (در مورد برنج اظهار نظری نكردند.)
آیت الله موسوی اردبیلی؛
سه كیلو گندم برای كسانی كه قوت(خوراك) غالب مصرفی آن ها نان باشد برای هر نفر، یا معادل 1500تومان؛ و یا سه كیلو برنج برای كسانی كه قوت غالب مصرفی آن ها برنج باشد. (قیمت معادل بستگی به نوع برنج مصرفی دارد).
آیت الله صافی گلپایگانی:
سه كیلو گندم برای كسانی كه قوت(خوراك) غالب مصرفی آن ها نان باشد برای هر نفر،(قیمت معادل بستگی به قیمت گندم در منطقه دارد)؛ و یا سه كیلو برنج برای كسانی كه قوت غالب مصرفی آن ها برنج باشد(قیمت معادل بستگی به نوع برنج مصرفی دارد).
آیت الله صانعی:
سه كیلو گندم برای كسانی كه قوت(خوراك) غالب مصرفی آن ها نان باشد برای هر نفر، یا معادل 1500تومان؛ و یا سه كیلو برنج برای كسانی كه قوت غالب مصرفی آن ها برنج باشد یا معادل6هزار تومان.
آیت الله مكارم شیرازی:
سه كیلو گندم برای كسانی كه قوت(خوراك) غالب مصرفی آن ها نان باشد برای هر نفر، یا معادل 2هزار تومان؛ و یا سه كیلو برنج برای كسانی كه قوت غالب مصرفی آن ها برنج باشد یا معادل 6هزار تومان برای3كیلو برنج معمو لی و یا 9هزار تومان برای 3كیلو برنج اعلاء.

توضیحات مشروح عضو دفتر استفتائات رهبر انقلاب

پایگاه اطلاع رسانی دفتر رهبر انقلاب نیز نوشت: در آستانه‌ی حلول ماه شوال و عید سعید فطر، سؤالاتی درباره‌ی تعیین مقدار زكات فطره، نحوه‌ی پرداخت آن و نیز برخی مسائل دیگر در فضای رسانه‌ای كشور مطرح می‌شود. متن زیر پاسخ‌های حجت‌الاسلام‌والمسلمین محمدحسین فلاح‌زاده، كارشناس مسائل فقهی به مهم‌ترین سؤالات درباره‌ی زكات فطره است.

http://farsi.khamenei.ir/image/ver2/li_star_1.gif زكات فطره بر چه كسانی واجب است؟
یكی از اعمال واجب در روز عید فطر پرداختن زكات فطره است. زكات فطره بر كسانی واجب است كه در شب عید فطر اولاً مكلف باشند و ثانیاً فقیر نباشد و ثالثاً نان‌خور دیگران هم محسوب نشوند. كسانی كه دارای این شرایط هستند زكات فطره را باید بپردازند.

http://farsi.khamenei.ir/image/ver2/li_star_1.gif زكات فطره را چه زمانی باید پرداخت؟
وقت پرداخت زكات فطره از شب عید است تا ظهر روز عید و به نظر رهبر معظم انقلاب و برخی فقهای دیگر بنا بر احتیاط باید قبل از نماز عید زكات فطره را بپردازند. اگر كسی برایش این امكان وجود نداشت، یعنی دسترسی نداشت یا امكان پرداختن نبود لااقل جدا كند و كنار بگذارد تا بعداً ادا كند.

http://farsi.khamenei.ir/image/ver2/li_star_1.gif آیا ما به ازای ریالی زكات فطره برای امسال تعیین شده است؟
بله، همان‌طور كه می‌دانیم زكات فطره برای هر نفر معادل سه كیلوگرم گندم، برنج، خرما و امثال این‌ها است كه اگر معادل پولی آن هم پرداخت شود اشكالی ندارد.

برای مثال بر سرپرست یك خانواده‌ی پنج نفره واجب است كه 15 كیلو از اقلامی كه در بالا ذكر شد، به عنوان زكات فطره بپردازد. معمولاً هر سال قیمتی اعلام می‌شود برای این‌كه مؤمنین وظیفه‌ی خود را بدانند و به راحتی به این وظیفه عمل كنند و زكات فطره را بپردازند.

امسال هم قیمتی كه اعلام شده است برای سه كیلو گندم -كه حداقل است- دوهزار تومان برای هر نفر اعلام شده است. اما احتیاط مستحب این است كه افراد قوت غالب خودشان را در نظر بگیرند؛ یعنی آنچه كه در زندگی، مصرف غالبشان است. مثلاً اگر برنج بیشتر مصرف می‌كنند بهتر این است كه 3 كیلو برنج بپردازند. البته اگر قیمت بالاتر را انتخاب كنند بهتر است كه این موضوع به انتخاب خود افراد بر می‌گردد.

http://farsi.khamenei.ir/image/ver2/li_star_1.gif زكات فطره چه مصارفی دارد؟
مصرف زكات فطره هم هر چند مصارف همان زكات اموال است و همان مصارفی است كه در قرآن هم وارد شده است «إِنَّمَا الصَّدَقَاتُ لِلْفُقَرَ‌اءِ وَالْمَسَاكینِ وَالْعَامِلِینَ عَلَیهَا» (توبه، 60) اما در مورد زكات فطره احتیاطی هست كه می‌فرمایند كه به فقرای مؤمن بپردازند ولذا افراد اگر كسانی را می‌شناسند كه فقیراند می‌توانند مستقیماً به فقیر بدهند. در غیر این صورت می‌توانند به افراد دیگری بدهند كه به عنوان وكالت از طرف آن‌ها پرداخت كنند و یا به مؤسساتی كه مورد اطمینان هستند زكات فطره را بپردازند تا آن را به اهلش برسانند.

نكته‌ی قابل توجه دیگر این‌كه سادات نمی‌توانند از غیر سید زكات فطره قبول كنند و یا به تعبیر دیگر كسانی كه خودشان سید نیستند نمی‌توانند زكاتشان را به سید بپردازند. بنابراین تنها سادات هستند كه می‌توانند زكات فطره را به سادات فقیر بپردازند. لذا افرادی كه زكات فطره را به صورت وكالتی دریافت می‌كنند این نكته را مد نظر داشته باشند. همچنین ساداتی كه زكات فطره می‌پردازند بهتر است به افرادی كه واسطه هستند این نكته را گوشزد كنند.

http://farsi.khamenei.ir/image/ver2/li_star_1.gif برخی افراد در روز عید فطر، كفاره‌ی روزه‌ی خود را نیز می‌پردازند. این مورد از لحاظ فقهی به چه شكل است؟
البته كفاره مثل زكات فطره وقت معینی ندارد و بعداً هم می‌توان آن را پرداخت اما هرچه زودتر بهتر. این عزیزان حتماً توجه داشته باشند كه كفاره با زكات فطره تفاوت زیادی دارد از جمله این‌كه قیمت كفاره را نمی‌توان بجای كفاره پرداخت كرد ولذا حتماً باید طعام باشد. بنابراین اگر می‌خواهند به نهاد و مؤسساتی بپردازند حتماً باید در درجه‌ی اول قید كنند كه كفاره است و نوع آن را هم مشخص كنند كه كفاره‌ی عذری است یا كفاره‌ی عمدی. چون این دو كفاره هم در كیفیت مصرف با هم تفاوت دارند.

http://farsi.khamenei.ir/image/ver2/li_star_1.gif افرادی هستند كه روزه بر آن‌ها واجب نبوده ولی پرداخت كفاره بر آن‌ها واجب است. آیا این افراد زكات فطره هم باید بپردازند یا زكات فطره مخصوص روزه‌داران است؟
زكات فطره تنها مخصوص روزه‌داران نیست بلكه آن‌هایی هم كه عذری داشته‌اند و یا عمداً روزه نگرفته‌اند باید زكات فطره را بپردازند. زكات فطره یك واجب جداگانه‌ای است و باید ادا شود.

http://farsi.khamenei.ir/image/ver2/li_star_1.gif زكات فطره‌ی سربازان در پادگان‌ها، پرستاران در بیمارستان‌ها، افرادی كه در شیفت كاری هستند و امثال این‌ها برعهده‌ی كیست؟
اگر مخارج خودشان را خود تأمین می‌كنند برعهده‌ی خودشان است و اگر نان‌خور مثلاً پدر هستند، برعهده‌ی كسی هست كه خرجی آن‌ها را می‌پردازد.

http://farsi.khamenei.ir/image/ver2/li_star_1.gif سؤال مبتلا‌به دیگر این‌كه اگر كسی در شب عید فطر مهمان شخص دیگری بود، آیا زكات فطره‌ی او برعهده‌ی میزبان و صاحب‌خانه است؟
اغلب فقها و مراجع تقلید و از جمله رهبر معظم انقلاب نظرشان این است كه اگر نان‌خور آن فرد محسوب نشود زكات فطره برعهده‌ی میزبان نیست بلكه برعهده‌ی خود فرد است. البته معمولاً مهمانی كه یك شب دعوت شده است نان‌خور محسوب نمی‌شود.

3 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

احکام
گناهان کبیره / شرابخواری (2)

 گناهان کبیره /  شرابخواری (2) همانطور که در مطلب قبل گفتیم، شراب هر چقدر هم که کم باشد، باز حرام است. در حرمت شرابخواری، فرقی بین کم و زیاد، خالص و ناخالص و ممزوج با چیز دیگری نیست؛ پس اگر قطره ای از شراب در ظرفی پر از مایعی ریخته …

احکام
گناهان کبیره / زنا (2)

گناهان کبیره /  زنا (2)   اگر با ما همراه بوده باشید، دیدید که در قسمت قبلی به تعریف زنا و اقسام آن پرداختیم،  در این قسمت درباره آثار زنا و حدودش و … صحبت خواهیم کرد.   آثار دنیوی و اخروی زنا امام محمد باقر(علیه السلام) می فرمایند: "زنا …

احکام
گناهان کبیره / زنا (1)

گناهان کبیره /  زنا (1) بسیار گرسنه هستیم و در پی یافتن چیزی برای خوردن. البته بیشتر در پی برطرف کردن رفع گشنگیِ آنی خود هستیم تا سیر کردن خود. هر آنچه که بیابیم می خوریم. قطعه شکلاتی، کیکی، پفک و یا ساندویچ. تمام این ها ممکن است گرسنگی ما …